София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Корнелия Нинова: Тук съм, върнах се!

„Още не съм умряла, не раздавайте наследството“, апелира тя

Корнелия Нинова: Тук съм, върнах се!

„Още не съм умряла, не раздавайте наследството“, апелира тя

11 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


„Тук съм, върнах се“ - с тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова оттегли оставката си. Решението й беше силно аплодирано от делегатите на БСП, които присъстваха на 49-тия Конгрес на левицата.

„Днес трябваше да внеса официално, уставно, юредически и писменно до Конгреса, които сте ме избрали, по стария устав, желания за предсрочно прекра тяване на правомощията ми, както и да потвърдя политическата си декларация за оставка пред Националния съвет. Скъпи другарки и другари, не го правя.“, с тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова оттегли оставката си. Решението й беше аплодирано силно.


„Различни политически и икономически лобита задвижиха интересите си за овладяване на БСП и поставяне начело на друг председател. На тези бизнесмени, които отвън се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа оттук, от тази зала, защото аз не ходя в кабинетите им: Наиграхте се. Затворете си портфейлите. БСП не се продава. БСП не е стока. БСП е кауза. Ако можете да купите десет, двадесет, тридесет търговци в храма, то зад каузата стоим хиляди, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да го превземете отвътре“, каза в словото си Корнелия Нинова.

„Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте и карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа – още не съм умряла и наследството не е открито“, продължи тя.

Нинова завърши речта си, обръщайки се към всички социалисти с думите: „Скъпи социалисти, отърсете се от стреса, стягайте редиците за местните избори. Три години вие работихте за нас, да бъдем депутати и евродепутати, време е ние да поработим за вас, вие да бъдете кметове и общински съветници – не просто за да имаме постове, а за да имаме лостове, заедно да променим България. На добър час!“

Припомняме, че на 28 юни, два дни след евроизборите, лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка пред Националния съвет на партията. За оттеглянето на Нинова от лидерското място настояваше вътрешната опозиция, а днес Нинова на Конгреса обяви, че оставката й била поискана от Георги Гергов.