София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Костадинов: Възможно е правителство с всички партии, но без ГЕРБ-СДС и ДПС

Според него, ако не се случи правителство с първия мандат, следва или правителство с мандата на "Възраждане", или избори

2 дниПолитика 32 Катерина Найденова

Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа.

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Да, ние имаме различия, но, слава богу, те са на идейна, в повечето случаи външнополитическа основа, което означава, че когато са намесени идеи, принципи и идеали, там може много лесно да се намери арбитър, защото арбитърът е българският народ. ... Провеждаме референдуми за еврото, за НАТО. В този случай решението на българския народ е вече максимално легитимната форма, с която се подпечатва от тук насетне бъдещето на България", уточни Костадинов.

Според него, ако не се случи правителство с първия мандат - на ГЕРБ, вариантите са два - "или кабинет с мандата на "Възраждане", или нови избори".

Той определи ГЕРБ и ДПС като "партии - сиамски близнаци", които са огромен проблем за функционирането на политическата система в държавата.

Костадин Костадинов изтъкна, че "страната се намира в безпрецедентна политическа криза":

"Затова протягаме ръка към всички останали. ...  В тази ситуация или се опитваме да покажем на българските граждани, които отчетливо, вижда се, не желаят ГЕРБ и ДПС да управляват държавата, или агонията ще продължи да унищожава държавата. Това е - няма среден път".

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че, ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на ИТН, "ще подари властта на ГЕРБ и ДПС".