София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Коя е застреляната в Капитолия Ашли Бабит?

Тя е ветеран от военно-въздушните сили на САЩ
26 сПолитика 422 Боян Марков

35-годишната Ашли Бабит загуби живота си на 6 януари по време на нападанието над Капитолия във Вашингтон. Снощи хиляди фенове на Доналд Тръмп излязоха по улиците с цел отлагане на встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Джо Байдън. 

Изстрел във врата от оръжието на един от агентите в сградата на Конгреса на САЩ сложи край на живота на живеещата в Сан Диего, Калифорния жена. Тя е ветеран от военно-въздушните сили на САЩ. Участвала е на мисии в Афганистан, Ирак и Кувейт.

Информацията потвърди и съпругът ѝ Тимъти Макенти в изявление пред Washington Post. Макенти, който заедно с партньорката си ръководи фирма за поддръжка на басейни, не можеше да присъства на протеста във Вашингтон заради бизнес дела. Двамата са били разделени през 2019 година, но след това отново са се събрали и се оженили. 

"Тя беше голям патриот, много силна и твърда в убежденията си, но също така беше пълна с любов и беше много привързана", споделя още Тимъти.

Часове преди да бъде застреляна, Бабит написа коментар на профила си в Туитър по повод протестите. Тя насърчи привържениците на Тръмп.

"Нищо няма да ни спре, бурята е тук и ще пристигне във Вашингтон след по-малко от 24 часа. От тъмнината, към светлината", написа Бабит.

Публикувани бяха и видеозаписи, на които се чува фаталният изстрел. Бабит е положена кървяща на мраморния под в Капитолия, заобиколена от полицаи и протестиращи.