София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Красимир Вълчев: Вероятно учебната година ще бъде удължена, лятото ще се учи малко повече

Това каза образователният министър относно положението в системата

Красимир Вълчев: Вероятно учебната година ще бъде удължена, лятото ще се учи малко повече

Това каза образователният министър относно положението в системата

2 месецаОбразование 20 Ивана Иванова


„Предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано. Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на Нова.

"Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече. Най – много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец. Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, коментира Вълчев.

Сега е много по-важно да говорим за вътрешното оценяване и текущите оценки. Чух, че така искали директорите, но ако подходим така, трябва да отпаднат всички изпити. Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации, но годината може да завърши нормално заради резерва в учебната година за преструктуриране“, посочи Вълчев.

„Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави той.

„Сега е много по-важно да контролираме резултата и трябва да оценим придобиването на знания в тази електронна среда. Образованието е няколко неща. То е възпитание, социализация, придобиване на компетентност – знания и умения. Дори по основните дисциплини, по които се провежда електронно обучение, за голяма част от учениците обучението дори е било по-интензивно и те са успели да наваксат изоставането и са започнали с преподаването на нови знания. Децата имат повече време за учене вкъщи и трябва да го използват“, допълни министърът.