София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лекари в Архангелск не знаели, че лекуват заразени с радиация

В един от медиците е открит радиоактивен изотоп

18:50 ч. 17.08.2019 г.Инциденти 15

Лекари от областната болница в Архангелск не са били предупредени, че настанените при тях пострадали от ядрения взрив на военния полигон край Северодвинск са заразени с радиация. Това съобщава независимото издание The Moscow Times, като цитира източници от болницата.

По думите на медиците, нито от ръководството на болницата, нито от Министерство на здравеопазването е било издадено предварително предупреждение, за да предприемат превантивни мерки за собственото си здраве и за останалите болни. Впоследствие започнали да се съмняват, че става дума за нещо сериозно.

Според изданието, при един от медиците, участвал в оказването на първа помощ на пострадалите е открит радиоактивен изотоп в мускулната тъкан.

Руското министерство на здравеопазването обаче категорично отрича това и цитира данни от приключили обостойни изследвания на 91 души от персонала на болницата, разпоредени от министъра на здравеопазването Вероника Скворцова.

„Не са открити превишени норми на радиация при нито един от изследваните общо 91 медицински специалисти от Областната болница в Архангелск“, се казва в изявление на министерството. Изследванията са били проведени от 8 до 16 август във федералната медико-биологична агенция, уточняват още от ведомството.

Вризвът на военния полигон край Северодвинск стана на 8 август. Петима видни учени от Росатом загинаха, както се оказа впоследствие, при изпитание на ново оръжие. Руските власти признаха впоследствие, че в този ден е било регистрирано превишаване на допустимите норми на радиация от 4 до 16 пъти.