София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим

Съюзниците в НАТО са постигнали съгласие за съществен пакет помощ за Украйна

6 дниОбщество 8 Кристияна Стефанова

Лидерите на НАТО се договориха, че пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим, но все още не са готови да отправят покана към Киев. 

Изтребители Ф-16, дарени от Дания и Нидерландия, вече са на път към Украйна и ще полетят над страната това лято, стана ясно на форума във Вашингтон. 

Съюзниците в НАТО са постигнали съгласие за съществен пакет помощ за Украйна, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

С думите, че на своя 75-годишен юбилей Алиансът ще направи нещо повече от официално отбелязване на повода Йенс Столтенберг съобщи какви ще бъдат конкретните решения, с които НАТО ще затвърди подкрепата си за Украйна. Сред тях са дългосрочно обещание за продължаване на военната помощ и обучението на украински военнослужещи, мерки за засилване на противовъздушната отбрана, нови двустранни споразумения за сигурност и засилване на работата по оперативната съвместимост.

"Всички заедно тези пет елемента представляват здрав мост за Украйна към членството в Алианса и аз съм уверен, че след това съюзниците ще потвърдят ангажимента Украйна да стане член на НАТО“, добави той. 

Според източници от Алианса съюзниците ще гарантират на Киев финансиране от минимум 40 милиарда евро за военни доставки през следващата година. 

Очаква се лидерите на страните членки да призоват Китай да прекрати всякаква материална и политическа подкрепа за военните усилия на Русия, а също и да назоват Пекин решителен помагач за войната на Русия срещу Украйна.