София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Майкъл Блумбърг в битката за президент на САЩ

77-годишният милиардер е един от най-богатите хора в щатите
пропускане

Майкъл Блумбърг в битката за президент на САЩ

77-годишният милиардер е един от най-богатите хора в щатите

7 месецаПолитика 16 Боряна Райчева


Бившият кмет на Ню Йорк 77-годишният милиардер Майкъл Блумбърг подаде регистрация в петък като кандидат от Демократическата партия на САЩ на първичните избори в Алабама. Това се съобщава на уебсайта на представителството на Демократическата партия в Алабама.

Първичните избори в Алабама са насрочени за 3 март 2020 г. Те ще изберат 52 делегати на Националния конгрес на Демократическата партия, на който ще бъде назован опонента на Доналд Тръмп на президентските избори.

От 2002 г. до 2013 г. Блумбърг е бил кмет на Ню Йорк. Известен е и като филантроп и основател на едноименната агенция за финансови новини. Милиардерът се смята за един от най-богатите хора в Съединените щати. Според последните оценки на списание Forbes, състоянието му надхвърля 52 милиарда долара.

Според информационната агенция Асошиейтед прес (АП) в петък  , Блумбърг преди това е изключил възможността да участва в предизборната кампания, но през последните няколко седмици той се е консултирал с изтъкнати демократически функционери, които те изразиха загриженост относно стабилността на сегашния лидер. Демократична надпревара - бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. "Ако Блумбърг влезе в предизборната надпревара, това ще окаже силно влияние върху други кандидатите за президент от Демократическата партия само три месеца преди официалния старт на предизборната кампания", посочва агенцията.

Решението на Bloomberg да представи документи за регистрация като кандидат на първичните избори в Алабама се дължи на факта, че приемането на документи от участници в предизборната надпревара е завършено на 8 ноември в тази държава. Според The New York Times , помощниците на Bloomberg могат да подадат документи през следващата седмица, за да го регистрират като кандидат за първични избори в щатите Ню Хемпшир и Арканзас.