София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Марин льо Пен с повдигнато обвинение

Тя е обвинена за фиктивно наемане на работа на нейни сътрудници
пропускане

Марин льо Пен с повдигнато обвинение

Тя е обвинена за фиктивно наемане на работа на нейни сътрудници

3 годиниПолитика 8 Боряна Райчева


Френската прокуратура за финансови престъпления повдигна обвинение на председателката на крайно дясната партия Национален фронт Марин льо Пен. Тя е обвинена за фиктивно наемане на работа на нейни сътрудници, съобщи адвокатът й.

Френските следствени органи подозират, че телохранителят на Льо Пен Тиери Леже и началничката на кабинета й Катрин Гризе са получавали пари като нейни сътрудници в Европарламента в период, когато са работили активно за партията „Национален фронт” във Франция. Те вече са разпитани. На Гризе бяха повдигнати обвинения в присвояване на средства, получени незаконно чрез превишаване на правомощията.

Марин льо Пен има депутатски имунитет. След като получи първата призовка тя заяви, че не смята да се явява пред следователите и ще го направи едва лед президентските избори и изборите за Национално събрание.
Тя беше избрана в долната камара на френския парламент и вече не е евродепутат.

Припомняме ви, че следствието срещу 17 депутати от „Националния фронт” за злоупотреба с публични средства, се води от 2015. Разследван е и съпругът на Льо Пен Луи Алио. Смята се, че в периода 2012-2017 на Европарламента са нанесени щети в размер на 5 млн. евро заради оформянето на фиктивни договори за наемане на работа на помощници на депутатите.