София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Менда Стоянова: Не поощряваме раждаемостта при ромите, а искаме да ги образоваме

Целим интегриране на ромските деца

2 годиниОбразование 1405 Боряна Райчева

„За мен правилното решение е не повишаване на минималната пенсия, а подпомагането на хората с най-ниски доходи“, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в свой коментар за пенсиите.
По отношение на това, че детските градини стават задължителни за 4-годишните деца, тя каза:
„И в момента предучилищното образование, което се осъществява в детската градина е задължително от 5-годишна възраст. Промяната, която правим, е, че то ще започва за децата на 4 години, ако се приеме, разбира се. Държавата поема всичко, освен таксата за храна. Сега ще поеме и храната, но ще има подоходен критерий“, обясни Стоянова.
„Ние трябва да интегрираме и образоваме от ранна детска възраст децата от бедни семейства, за да бъдат пълноценни членове на това общество и да имат работа. Това е смисълът на мярката за ромските деца, която се коментира от вчера. То е част от цялата образователна реформа. Всички деца трябва да имат право на образование“, .
На въпроса как държавата ще се справи, при положение, че детските градини и в момента не достигат, а с предучилищно образование на децата от 4-годишна възраст, проблемът съвсем ще се задълбочи, Стоянова отговори, че всяка година в бюджета ще се отделят по 70 млн. лева за строителство на детски градини.
„Основното тук не е поощряване на раждаемостта в ромските семейства, а интегрирането от най-ранна възраст на всички деца и тяхното образование“, обобщи Менда Стоянова.