София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Менда Стоянова: Лотарията e хазарт и заблуждава пенсионерите, че ще станат милионери

"Българските граждани са дали над 1 милиард лева за талончета"
пропускане

Менда Стоянова: Лотарията e хазарт и заблуждава пенсионерите, че ще станат милионери

"Българските граждани са дали над 1 милиард лева за талончета"

4 месецаПолитика 51 Александра Иванова


"През последната година българските граждани са дали 1 милиард лева за талончета. Това обикновено са пенсионери с нисък доход за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт", това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред журналисти във връзка с това, че на първо четене в Комисията по бюджет и финанси бяха приети промените в Закона за хазарта.

"Когато един човек влезе в казино или игрална зала, той знае , че отива да играе хазарт. Но когато там където купува хляба си или получава пенсията си, му предлагат талонче за лев, два или три, с което може да стане милионер, това чисто псхилогически не се възприема като хазарт", допълни тя. 


Тя призна, че може би част от тези пари, които остават в организациите, отиват за инвестиране на спортни клубове и събития, но според нея това не трябва да случва по този начин.

На 1 януари 2014 се прави промяна на член 30 от Конституцията за всички хазарни игри, без лотарията, да внасят хазартна такса в размер на 15 процента върху залозите, а хазартните игри, които са организирани на база комисионни- до 20 процента върху размера на тази комисионна- това са игри като покер турнирите. 
Декември същата година  Менда Стоянова включва и Националната лотария към закона.
"Реално една година лотарията не е плащала данък. Всички игри следва да внасят хазартна такса. Лотарията трябва да плаща данък, какъвто плащат останалите хазартни оператори- 15 процента от залозите", заяви председателят на бюджетната комисия