София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

МИА: България не е пуснала РСМ на Съвета по общи въпроси

"Българската страна обаче продължи да отказва да се поддаде на натиска"
26 дниПолитика 14 Мирослав Митков

Министрите по европейските въпроси от Европейския съюз обсъдиха приемането на рамката за преговори за Република Северна Македония и Албания и според дипломатически източници България отказва да отстъпи, съобщава кореспондентът на МИА от Брюксел.

Дебатът за разширяването тази сутрин на министерската среща в Люксембург е бил доста интензивен, казаха дипломатите, особено по отношение на Македония и българската блокада. Според присъстващите най-настоятелна е била Германия, която показа силен ангажимент за започване на преговори със Скопие.

Българската страна обаче продължи да отказва да се поддаде на натиска, въпреки предупрежденията от страните членки на ЕС, че с тази блокада „ЕС си стреля в крака“.

На българските дипломати е изтъкнато, че е заложено доверието в целия Европейски съюз и че критиките на страните членки към позицията на България са „многобройни“, предава МИА.

Българският представител е заявил, че „ЕС не разбира дълбочината на проблема“ между Скопие и София, че този спор е европейски въпрос и че България е в „специфична ситуация“ поради предстоящите избори през юли.

България обаче не иска да даде никаква гаранция, че ще вдигне ветото при ново редовно правителство, отбелязват още европейските дипломати.

За по-голямата част от страните-членки е ясно, че не трябва да има отделяне от Албания, а присъстващите на срещата дипломати казват, че е почти невъзможно този сценарий да се осъществи, „освен ако нещо не се промени до края на деня“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!