София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Михаил Константинов: Машини за гласуване няма да има дори при редовните избори

Председателят на "Информационно обслужване" коментира предстоящия вот

Михаил Константинов: Машини за гласуване няма да има дори при редовните избори

Председателят на "Информационно обслужване" коментира предстоящия вот

20 мПолитика 1148 Мирослав Митков


Няма да има време да се осигурят машини за провеждане на вота дори при редовните парламентарни избори. Според действащия Изборен кодекс във всички секции с над 300 избиратели трябва да се гласува с машини. Това коментира председателят на "Информационно обслужване" Михаил Константинов пред БНР.

"При сегашната схема гласуването не може да се случи. Представете си, че утре се разпусне парламентът - избори не може да има, тъй като машини не може да има, а по закон пише, че се гласува само с машини, т.е. ние напускаме демократичния терен" казва Константинов.

"Има една-две фирми, които може да успеят да доставят машините, но им трябва време, защото работят с части от Китай, а във времето на пандемията от COVID-19 доставките от страната са усложнени". Според Михаил Константинов най-късната възможна дата за провеждане на изборите е 28 март 2021г. и се съмнява, че дотогава ще са готови с подобна организация на вота.

"В България има 9 хил. секции с над 300 избиратели, но са нужни сметки, защото с една машина в най-добрия случай могат да гласуват 200 души, а има секции с 600-700 гласуващи", допълни той.

"Минималната оценка за броя на машините е около 20 хиляди машини. Една машина струва около 2 хиляди евро и повече, така че това са едни 40 - 45 млн. евро", пояснява Константинов.