София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Министерството на културата: Учениците от 1 до 12 клас ще имат допълнителен достъп до изкуства

За модул „Изкуства” в националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ са предвидени 48 000 000 лв.
14 сКултура 272 Христина Владимирова

Снимка: НУИИ „Илия Петров“ 
 
Учениците от държавни, общински и частни училища от 1 до 12 клас ще имат допълнителен достъп до изкуства, съобщиха от Министерството на културата. 
 
Министерството на културата участва в изработването на Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта”, съвместно с Министерството на образованието и науката и с Министерството на младежта и спорта.
 
Припомняме, че на 12 май правителството одобри 21 национални програми за развитие на образованието, а ,,Заедно в изкуствата и спорта“ е изцяло нова.
 
Националната програма е разработена в съответствие с приоритетна област 2 „Компетентности и таланти“ на Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България (2021 – 2030). Общият бюджет на програмата е 90 000 000 лв., като за модул изкуства са предвидени 48 000 000 лв. 
 
Сред целите на програмата са осигуряването на условия за личностно развитие на учениците чрез екипно взаимодействие при участието и изявата им в колективни спортове и изкуства, насочени към стимулиране на техните интереси, способности и компетентности; засилване на интереса на учениците за участие в групи за колективни изкуства и за изяви в областта на танцовото, музикалното и театралното изкуство, насърчаване на работата в екип и подобряване на социалните взаимодействия на учениците, повишаване на музикалната, танцовата и театралната култура на подрастващите и насърчаване съхраняването и утвърждаването на културните ценности, както и стимулиране на интереса на учениците към богатото музикално, танцово и театрално наследство, а също и към колективните спортове.
 
Заниманията с изкуства и спорт развиват ключови компетентности, необходими не само в образователния процес, но и в социален аспект. Творческите дейности, които ще се реализират по програмата, ще допринесат за стимулиране талантите на учениците, за повишаване на тяхната мотивация, за развиване на личното творчество, на танцовото, музикалното и театралното изкуство в училище.
 
Допустими бенефициенти са държавни и общински училища и Национален дворец на децата (НДД). Частно училище може да участва в реализиране на дейности по националната програма само в партньорство с държавно или общинско училище, информират от културното министерство.
 
Срокът на изпълнение на програмата е предвиден за учебната 2022 – 2023 година. 
 
Документите по т. 10.2. – придружителното писмо, решението на педагогическия съвет; формулярът/ формулярите за кандидатстване и декларацията за липса на двойно финансиране, се изпращат по електронен път в съответното РУО в срок до 45 дни след приемане на Националната програма с решение на Министерския съвет. Един ученик има право да бъде включен само в една група/отбор. 
 
Комисия, определена със заповед на началника на РУО, в срок до 30 дни след последния срок на подаване на документите от училищата, преглежда и обобщава подадената информация, след което изготвя списък с училищата и включените групи/отбори и го изпраща в Националния дворец на децата. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!