София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Министри и президенти на спортни федерации обсъдиха дигитализацията в спорта

Вижте подробностите

пропускане
5 чСпортни 241

Внедряването на последните научни новости в спорта и физическото развитие и годност на българското население бяха дискутирани от петима министри и ръководителите на най-големите спортни федерации у нас.

По покана на министъра на младежта и спорта Весела Лечева в срещата участваха министърът на образованието и науката проф. д-р. Сашо Пенов, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на електронно управление Георги Тодоров и президентите на федерациите по футбол, волейбол и баскетбол – Борислав Михайлов, Любомир Ганев и Георги Глушков.

„Мисля, че няма друго нещо, което може да обедини петима министри на едно място както спортът. Благодаря на всички Вас, че се отзовахте на поканата на Министерството на младежта и спорта да дискутираме едни от най-важните теми, свързани с реализацията на младото поколение в България. Това показва Вашата загриженост“, заяви Лечева.

„Физическото развитие и физическата годност е в основата на държавната политика за физическата култура и спорта в редица страни от Европейския съюз. Отделянето на необходимото му внимание от страна на ММС, както и на останалите министерства, идва и от загриженост за бъдещите поколения“, каза Лечева и добави, че ММС съвместно с други министерства ще разработят проект на Национална програма за изследване на физическото развитие и физическата годност на населението на България, което не е правено от дълги години.

Министър Асен Меджидиев подчерта, че спортът е изключително важен за здравето на нацията и предложи конкретни действия, които могат да се предприемат.

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов посочи като добър пример програмата „Заедно в изкуствата и спорта“, която дава възможност да се влезе в училищата и от там да се набират деца за клубовете, а друга част от учениците – да имат повече и по-качествени часове по различни видове спорт.

Министър Георги Тодоров подчерта, че дигитализацията е важна част от съвременния елитен спорт. Тя ще направи така, че да бъдат обхванати максимален брой млади хора. Със срещата между министрите и представителите на изпълнителната власт показваме, че искаме българският спорт да се развива по нов начин, каза Тодоров и изрази надежда, че и други спортни федерации ще потърсят развитие с помощта на новите технологии.