София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Министърът на земеделието: Очакваме реколта от над 6 млн. тона пшеница

"През миналата година експортът на пшеница е малко над 4 млн. тона"

10 сАгро 581

Зърнопроизводството е гордост за България и страната е сред световните лидери на зърнения пазар. За миналата година страната ни заема 11-то място в света по износ на пшеница. За тази година очакваме реколта от над 6 млн. тона пшеница.

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на жътвената кампания за 2023 година в село Борисово, Русе. Събитието се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Регионалния съюз на фермерите - Дунавско зърно, по европейската инициатива „Хляб на мира“.

Министърът съобщи, че през миналата година експортът на пшеница е малко над 4 млн. тона. Той подчерта, че новото ръководство на Министерството ще положи усилия да се търсят нови пазари за българската продукция.

Министър Вътев пожела на зърнопроизводителите добра реколта, с високо качество.

Той припомни, че през миналата седмица бе проведено заседание на Консултативния съвет по зърно, на което бяха представени анализ на наличностите, прогнози за реколтата, бе коментирана и необходимостта от търсене на нови пазари. Според него в Съвета липсват представителите на производителите на растителни масла и предстои те да бъдат включени в консултативния орган.

„Моделът на Консултативния съвет по зърно е много пълноценен и по него ще изградим подобни съвети за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за техническите култури, за горите и управлението на водите“, обясни министър Вътев.

Той подчерта, че екипът в Министерството ще работи усилено, за да постига резултати и допълни, че ще разчита на активното участие на браншовите организации и бизнеса за реализацията им.