София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Министър разкри измама само при 5% от къщите за гости

15-те от 295 проверени щели да връщат 4,5 млн. лв.
2 годиниАгро 149 Боряна Райчева

От 295 проверени къщи за гости, за 15 е установено на място, че не функционират като такива. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева за проверките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

Тя отбеляза, че това представлява 5,2% от всички проверени къщи за гости. „Бяха проверени общо 288 къщи в мониторинг и 7 извън мониторинг или общо 295 къщи за гости“, заяви Танева.

За първи път такива проверки се извършвали с покана и присъствие на медии. „Това беше изпитание и за проверяващите и за собствениците и управителите на къщите за гости, които посрещаха екипа на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ)“, твърди министърката.

Субсидията, която е платена по тях е 4,5 млн. лв. „Тя ще бъде изискана в този й размер обратно. От проверката на екипите на ДФЗ други 74 къщи за гости има различни други отклонения от заявените за изпълнение различни дейности, за постигане на цели в проектите“, увери Танева.

По думите й санкцията, която би била наложена варира от 5% до 15% максимум от стойността на платената субсидия. Докладите от тази проверка, след като се финализират, щели да бъдат представени на прокуратурата.

„Нашата проверка като министерство е само за функционирането на проектите, като къщи за гости за изпълнение на целите“, обобщи Десислава Танева.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!