София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Младите европейци харесват ЕС, но не искат бежанци

Над 70 % от младежите в страните от Вишеградската група са против мигрантите

11:17 ч. 22.03.2017 г.Общество 10

В навечерието на 60-годишнината от подписването на основополагащите за Европейския съюз Римски договори се оказва, че Общността е възприемана като „нещо хубаво“ от младите хора. Това показва проучване на фондация „Бертелсман“, проведено сред младежи на възраст между 15 г. и 24 г. от четирите страни от Вишеградската група (Чешка република, Унгария, Полша и Словакия), а също в Германия и Австрия, пише изданието Der Spiegel.

Преди всичко младежите оценяват мира, който им осигурява ЕС. На второ място се нарежда свободата за пътуване в Европа и възможността за живеене и работа в страните членки.

Младите европейци обаче не са склонни да споделят благата на Общността с бягащите от войни и кризи. Внушително мнозинство от 70 % от младите хора в Унгария, Полша, Чешката република и Словакия са на мнение, че страната им не трябва да приема бежанци.

От шестте държави, в които е проведено проучването, единствено гражданите на Германия (73 %) и Австрия (61 %) са убедени, че страните им трябва да предложат защита на хората, които бягат от война или преследване.