София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

МОН въвежда 21 учебни програми от май месец

Предвидени са 140 млн. лв., половината от тях- за обезщетения на учители

МОН въвежда 21 учебни програми от май месец

Предвидени са 140 млн. лв., половината от тях- за обезщетения на учители

3 месецаОбразование 81 Александра Иванова


21 национални програми за развитие на образованието ще бъдат представени тази година. Целта на програмите е  да мотивират образователните институции да бъдат по-активни. Предвидените средства са 140 млн. лв., като половината от тях ще отидат за обезщетения на учители. 

Новата за т.г програма с най-много средства е „Изграждане на училищна СТЕМ среда“ . 20 млн.лв. ще бъдат отделени за създаването на нови училищни с фокус върху обучението чрез наука, технологии, инженерство и математика. 800 000 лв. ще са насочени към изграждането на площадки за безопасност на движението в училищата и детските градини. Има програми насочени към родителите за ограничаване на отпадането на деца от училище. IT специалисти ще влязат в образователната система , за да придобият децата квалификация за един от най-скъпо платените сектори у нас.  Допълнителни средства са предвидени за учителите, които ще работят с уязвими групи.

Нововъведения ще има и в детските градини- там ще бъдат създадени така наречените клъстери за обмен на иновативни практики и опит. За първи път се въвежда и гражданско образование. Националните програми ще започнат изпълнението си най-рано през май месец тази година.