София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Москов: Със залога за оставката си, здравният министър трябва да поиска извънредни правомощия

Бившият здравен министър коментира коронавирусната епидемия
7 мЕвроком 2662

Хората ги раздели невъзможността управлението да формира консенсусно съгласие и дневен ред около това, около което да се обединим. Първото нещо, което трябва да се направи е да формулира ясни цели и ясен план. Голямата част от обществото щеше да се фокусира върху по-голямата част от мерките. Това не се случи заради неспособността на управлението да го направи, както и заради опозицията, която паразитира върху страховете на хората. Това каза още бившият здравен министър Петър Москов в ефира на БНТ.

"И управление, и опозиция взимат страна в общественото разделение, а не слагат базовите правила по консенсус. Този вирус е тук да остане. Не може по приказен начин той да изчезне. Ние не можем да си позволим пореден локдаун, нито икономически, нито психически. Трябва да има нормална икономическа активност, както и да не се допуска претоварване на здравната система. Ето това не го виждам вече 7-и месец", каза още Москов.

Той обясни, че трябва да бъдат разрешени извънредни правомощия на здравния министър, за да може той да управлява здравната система и да възлага задачи на здравните заведения. Сега той няма конкретни законови правомощия, допълни Москов.

Той обясни, трябва да вземем пример от Словакия, тоест масово тестване с близки до PCR изследванията резултати.

"Ако някой иска да протестира да го прави на улицата, а не в болницата, като по този начин да се възпрепятства лечението

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!