София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Мустафа поздравила Рашидов за новия закон за киното, докато салоните заплашват с бойкот

Заетите във филмовата индустрия не са съгласни с условията, които им налагат
6 мЕвроком 469

Американската посланичка Херо Мустафа отправи днес специални поздравления към Вежди Рашидов за изключително ангажираната му работа по новия Закон за филмовата индустрия и за усилията на цялата парламентарна Комисия по културата и медиите за прецизирането на текстовете между първо и второ четене. Това съобщиха от Комисията по култура и медиите.

На проведената онлайн среща г-жа Мустафа се обърна към г-н Рашидов с думите: „Запозната съм с Вашата ключова роля и големите усилия, които полагате този закон да бъде приет. Поздравявам Ви за амбицията България да има закон за киното, който ще осигури нови възможности за българското филмопроизводство и за киноиндустрията. Приемането на този закон е исторически момент.“

Междувременно собствениците на киносалони плашат с бойкот на български фирми. Според редица от текстове, приети на първо четене, се променят значително правилата за работа на киносалоните и принципите за тяхната подкрепа. От Асоциацията поясняват, че не предявяват претенции за конкретен размер финансиране, а за принципите, регулиращи работата на сектора.

Според посланичката новият закон отговаря на всички стандарти за съвременно филмопроизводство. Г-жа Мустафа отбеляза, че консенсуса в Комисията по културата и медиите по закона е модел как трябва да се работи.

Вежди Рашидов благодари за високата оценка, която е атестат и за работата на Комисията по културата и медиите. „Бих се радвал да посрещна г-жа Херо Мустафа в парламента, когато приемаме закона, ако тя има възможност“, отбеляза Вежди Рашидов. Той благодари на посланичката и за експертното становището, което е предоставила по-рано по Закона за радиото и телевизията и съобщи, че очаква от Министерството на културата да изпрати в парламента законопроекта, по който работи вече година и половина и чието обществено обсъждане приключи отдавна. „Българските обществени медии имат нужда от съвременен закон и от гарантиране на свободата на словото“, категоричен е г-н Рашидов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!