София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МВР опроверга твърденията на политици, че не се бори с купуването на гласове

''Безпочвени и голословни са нападките''

11 дниОбщество 2 Кристияна Стефанова

Ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани. Безпочвени и голословни са нападките, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове и категорично не отговарят на истината.

Това се казва в позиция на Министерството на вътрешните работи. Преди дни премиерът в оставка Николай Денков заяви, че като вътрешен министър Калин Стоянов не е постигнал напредък в търговията с гласове на изборите.

"Миналата седмица помолих за местните избори да се направи една справка доколко се е водила борба с купуването на гласове. Отговорът, който получих от една от службите, беше: "Все едно, че нямаше избори". С други думи, нищо не е опитано да се направи в борбата срещу купуването на гласове", коментира Денков.

Днес съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов и председател на "Демократи за силна България" също коментираха в кулоарите на парламента, че не е имало нито една операция за неутрализиране на купувачи на гласове.

"Продължават политическите нападки към МВР. Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединени“, се казва в позицията на министерството. С изненада разбираме, че МВР и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини. Подобно твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение. За пореден път се налага да правим уточнение, че ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани", пише още в позицията на силовото министерство.