София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Депутатите приеха промените в Конституцията

Против бяха 66 народни представители

2 месецаПолитика 26 Кристияна Стефанова

Със 164 гласа депутатите приеха на първо четене промените в конституцията. За гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Против бяха 66 народни представители от БСП, "Възраждане" и ИТН. И по време на дебатите, които продължиха повече от четири часа от трите формации заявиха, че няма да подкрепят промените.  

Това е второ първо гласуване на поправките. Предишното беше на 6 октомври.

Петър Петров от "Възраждане" предложи да се увеличи срока за предложения между първо и второ четене, но със 153 гласа то не беше прието. Така срокът за предложения между двете четения остава една седмица. 

"Становищата на Венецианската комисия трябва да се четат с разбиране и със съзнание за процеса", заяви към края на дебата правосъдният министър Атанас Славов. И той е на мнение, че вероятно ще се намери вариант да има общо заседание на двата съвета - на прокурорите и на съдиите, на който те да обсъждат въпроси свързани с бюджета, обученито на магистрати и т.н. От думите на министър Славов стана ясно, че ще се прецизират производствата с участието на прокуратурата, но ще се редуцира надзора за законност. По отношение на квотите в прокурорския съвет можело да се обсъди възможността съдии и адвокати да влязат в него.