София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Над 20 000 жалби от клиенти за 2018 г.

В празничните дни сигналите за нарушения се увеличават с 10%
пропускане

Над 20 000 жалби от клиенти за 2018 г.

В празничните дни сигналите за нарушения се увеличават с 10%

1 годинаОбщество 16 Боряна Райчева


Над 20 000 жалби от клиенти са подадени до Комисията за защита на потребителите от началото на януари до края на ноември 2018-та година, това отчитат от ведомството. Оттам допълват още, че традиционно оплакванията от некачествени стоки и услуги, предлагани на родния пазар се увеличават с  около 10% в празничните дни.
 
Оказва се, че близо половината от сигналите са за неуважени рекламации на дефектни стоки, като често  пъти търговецът отказва да върне или ремонтира битови уреди, облекла и обувки.
 
От Комисията за защита на потребителите припомнят и какви са правата на клиентите при, вземащата все по-големи размери онлайн търговия. При закупуване на стока по интернет,  потребителят може да се откаже от нея в 14-дневния срок. Ако търговецът не е съгласен и не приеме върнатата стока, той извършва нарушение и съответно подлежи на санкции.
 
При предявяване на рекламация, трябва да се свържем с търговеца писмено по имейл или по пощата и да изчакаме решението му в предвидения от закона едномесечен срок. Ако той уважи искането ни, следва или да ремонтира безплатно  продукта или да го замени с нов.
 
В случай че не успее да стори едно от двете, то е длъжен или да направи отбив от цената, или да развалите сделката, при което купувачът му връща продукта, а той дадените пари за нея.