София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

НАТО: C-400 носят "неприемливи рискове" за F-35

Вашингтон се надява Анкара да се откаже от договора с Русия

НАТО: C-400 носят "неприемливи рискове" за F-35

Вашингтон се надява Анкара да се откаже от договора с Русия

12 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Руските системи C-400 в експлоатация с Турция носят „неприемливи рискове“ за самолети от пето поколение F-35.
Това заяви Андрю Винтерниц, заместник-съветник на американското министерство на отбраната за Европа и НАТО, на форума на тема „Бъдещето на трансатлантическото сътрудничество в областта на сигурността” във Вашингтон.
Радарните системи na C-400 могат да предават секретна информация на руската армия за много висококачествени американски самолети от пето поколение. Затова Вашингтон се надява, че Анкара ще се откаже от договора с Русия ”, заяви представителят на Пентагона.
Според него не са предприети стъпки за облекчаване на опасенията на американската страна по този въпрос.
Винтерниц подчертава, че закупуването на ракетната система С-400 не е съвместимо с ангажимента на Турция към ангажиментите на НАТО.
В изказването си на форума гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис коментира, че закупуването на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 от страна на Турция променя концепцията за противовъздушната отбрана на целия регион.
„Гърция ще трябва да препрограмира своите системи. Закупуването на C-400 успоредно с покупката на F-35 ще промени целия баланс на силите в региона ”, каза министърът.
Апостолакис отбеляза, че противоракетната система С-400 не може да бъде класифицирана като система за противовъздушна отбрана.