София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Национален протест: Представители на селскостопанския сектор блокират пътни артерии

Точките, на които се събират протестиращите, са над 35

16 сОбщество 662 Иванина Игнатова

Близо 25 организации от селскостопанския сектор излизат на национален протест днес. Причината за него е решението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.

В демонстрацията ще се включат и производителите на плодове и зеленчуци, както и пчеларите. Очаква се да бъдат затворени основни пътища и гранични пунктове. Точките, на които се събират протестиращите, са над 35. Исканията им са забраната да бъде удължена и да получат допълнително финансиране от държавата.

МВР мобилизира целия си ресурс за охраната на протестите в страната. През уикенда министърът на вътрешните работи Калин Стоянов призова да се спазват правата на гражданите за свободно придвижване. От Българския фермерски съюз също призоваха протестът да премине мирно, а участниците да не се поддават на провокации.

През пътя между Бяла Слатина и Борован минава основният трафик на тежкотоварни камиони към ферибота в Оряхово. Още преди обявеното начало на протестните действия там бяха стоварени тежки машини и се събраха недоволстващи земеделци. По думите им обидата към целия бранш, отправена от премиера Николай Денков, е голяма.

Локалният път преди кръговото движение в Русе, водещо към ГКПП „Дунав мост”, също вече се запълва с тежкотоварна техника. Деян Тодоров е животновъд и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той също протестира, заедно със земеделците. По думите му секторът е в безизходица.