София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

„Независен“: Северна Македония и Сърбия заедно ще спасяват евроинтеграцията от България

Двете страни отбелязват възходяща тенденция в общите отношения
8 сПолитика 217 Мирослав Митков

Северна Македония и Сърбия отбелязват възходяща тенденция в общите отношения, както и взаимна готовност за обогатяването им с ново съдържание, с цел подобряване на комуникацията и сътрудничеството между двете страни, в интерес на изграждането на добросъседски отношения и регионално сътрудничество, заявиха в хода на посещението в Белград на външния министър на РСМ Буяр Османи той и неговият домакин, сръбският външен министър Никола Селакович, пише вестник „Независен“ в материал, чието заглавие е на тяхната редакция.

Двамата министри изразиха задоволство от провеждането на това първо посещение в Белград, което потвърди решимостта да се засили политическият диалог между двете страни.

„Една от основните точки на моето посещение е да върна интензивността на политическия диалог между двете страни на нивото преди пандемията Covid-19 заедно с моя колега. Предадох нашия интерес, но и очакването за скорошната реализация на Третата съвместна сесия на двете правителства, като най-добрия начин за конкретизиране на идеите и за реализиране на инициативите, които ще бъдат в интерес и на двете страни, и на гражданите на двете страни“, каза Османи. посочвайки съвместни проекти в икономиката, енергетиката и инфраструктурните връзки и др., чиято реализация е в посока на пряк интерес на гражданите.

На срещата бяха обсъдени и очакванията по отношение на европейската интеграция на двете страни, особено по време на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Европейската перспектива е нашият общ ангажимент. Република Сърбия отдавна е преговаряща с ЕС, а Република Северна Македония - още по-дълго като страна кандидат. Не трябва да позволяваме да се подкопава доверието в процеса на разширяване, което е под сериозна заплаха поради честите застои, постоянни закъснения и очевидна непредсказуемост. Европейската перспектива е най-силният политически инструмент за трансформация на нашите общества и ако искаме сигурни, стабилни и европейски Балкани, трябва да запазим доверието в европейските перспективи“, каза Османи.


Министър Селакович се съгласи, че отношенията между двете страни са добри, приятелски и доброжелателни и показват готовността на двете страни да разрешат всички отворени въпроси чрез диалог.

„Отношенията се основават на пет принципа: готовността на двете страни да разрешават нерешени въпроси чрез диалог, насърчаването на приятелски отношения между народите и гражданите на двете страни, насърчаването на икономическо и търговско сътрудничество, взаимна подкрепа по европейския път и укрепване на добросъседските отношения. Те допринасят за стабилността не само на нашите две страни, но и на целия регион“, каза Селакович.

И двамата стигнаха до заключението, че регионалното сътрудничество и изграждането на добросъседски отношения несъмнено е техният личен ангажимент към двете министерства. На срещата бяха обсъдени и откриването на граничния пункт Ложане - Миратовац, инициативата „мини Шенген“ и насърчаването на взаимното положение на малцинствата в двете страни.

По отношение на настоящите регионални предизвикателства министър Османи изрази принципната позиция в подкрепа на диалога между Белград и Прищина, като посочи, че като близки съседи Скопие и Белград имат интерес и гледат с благосклонност към успеха на този процес.

В рамките на посещението си в Белград Османи се срещна и със сръбския президент Александър Вучич.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!