София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нидал Алгафари: Пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването

Коментар на писателя и ПР във Фейсбук
3 мVox Populi 2019

Писателят и ПР Нидал Алгафари изрази своето недоволство от поведението на гражданите по време на пандемията от коронавирус. Той също така бе възмутен от искането за увеличаване на данъците с 30%, като определи действието като "рекет". Ето какво написа Нидал Алгафари на личния си профил във Фейсбук:
 
"Приятели,
начетох се и се наслушах на всякакви публични оплаквачки и недоволни от действията на овластените в държавата ни. То бе мърморене, то бе мрънкане, вайкане и жалване. Да, част от взетите мерки са неадекватни. Защо? Защото пандемии не е имало от много, много , ама много години. За това специалисти по инфекциозни болести не са толкова, колкото са нужни. Дали може в рамките на два или три месеца да пригодиш такива в нужния им брой? Не можеш.
Можеш да осигуриш легла, апаратура, линейки, болници но специалисти не може. Не можеш да насилиш човеците с придобито силно его, че трябва да спазва правила, които не му се нравят. Не можеш да образоваш простак за два месеца. Не можеш да накараш съселяни да не гонят доброволка санитарка.
Не можеш да убедиш държавните и общинските чиновници, че времето за рекет не е сега. Като виждаш, че държавата е пред катастрофа, да я засилваш в пропастта, защото можеш да изкараш няколко стотин или хиляди за да искат увеличение с тридесет процента от данъците на всички ни е грозно, неморално и си е рекет по време на пандемия. Не искам да задавам въпроси, като ... С какво точно сте повече от инженерите, учителите, учените, читалищните деятели, музейните такива? Само защото ви се наложи да стоите прави и да пазите протестиращите от самите тях ли?
Приятели,
пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването. От това, че когато трябва да отделяме от данъците ни средства за борба с пандемията, да се осигуряват поне материалните ресурси за тази жестока битка, няколко хиляди искат и ще вземат от кислорода на умиращите, от ваксините на не заболелите и най-вече стотици ще им секне бъдещето, защото всеки иска държавата да го дотира и да му осигури същия стандарт на живот, като преди пандемията, а на някой да им се увеличат заплатите.
И това ще отмине, приятели! Но след като се случи ще знам поне които са рекетьорите и ще ги презирам."