София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Николай Нанков: Темата за тол системата силно се политизира

Заместник-министърът по регионалното развитие и благоуствойството с коментар за протестите на превозвачите

Николай Нанков: Темата за тол системата силно се политизира

Заместник-министърът по регионалното развитие и благоуствойството с коментар за протестите на превозвачите

3 месецаПолитика 55 Александра Иванова


Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се срещна с представители на транспортния бранш във връзка със старта на тол системата от 1 март.

Правителството ще даде гратисен период на превозвачите, през който тежкотоварните автомобили ще могат да се движат без електронни (бордови) устройства за таксуване.

Стана ясно и, че ще връщат пари на 4000 камиона за монтираните бордови устройства, за отчитане на толтаксите, за които собствениците им са платили такси на доставчиците.

"Тези такси ще им бъдат върнати, за да се изравнят условията, при които ще се ползват бордови устройства от превозвачите, които тепърва ще сключат такива договори", коментира Нанков.

След протестите на превозвачите Николай Нанков изрази мнение, че темата за тол системата силно се политизира. Представители на най-големите браншови организации също заявиха, че са изненади от днешните протести.

"8-9 камиона в София, 8-9 камиона в Пловдив, 5 в Русе, иска се намаляване на тол таксите, тарифата да бъде редуцирана, на друго място се иска да се ограничи или редуцира обхватът на пътищата. На трето място - темата с бордовите устройства, на четвърто място - да няма тол система, на пето място - застраховките", коментира Нанков.

Утре след срещата на Регионалното министерство с автобусните превозвачи ще бъде решено дали по време на този гратисен период  ще се налагат глоби на неизрядните тежкотоварни превозни средства без бордово устройство и пътна карта.