София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

НИМХ влезе във вражда с Николай Денков и правителството, прехвърлят Института към МОСВ

В писмото се посочва, че акад. Николай Денков никога не е стъпвал в НИМХ след назначаването му за министър

Националният институт по метеорология и хидрология изпрати писмо с въпроси към министър-председателя Кирил Петков заради решението на правителството да прехвърли НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година.

Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ?, питат от Института.

В писмото се посочва, че акад. Николай Денков никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега.

НИМХ допълва, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, като по този начин не могат да се получават средства по тях.

От Института се опасяват, че МОСВ няма опит в администрирането на научна дейност, което ще се отрази негативно на НИМХ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!