София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НЛО НАД КИЕВ?: Мистериозна светлина в небето на Украйна (ВИДЕО)

Беше активирана тревога за въздушна атака

10 месецаЛюбопитно 59

Мистериозна светлина, която озари небето над столицата на Украйна Киев, предизвика много спекулации, пише BBC.

Снощи в небето над Киев е наблюдаван обект, съобщиха от регионалното военно управление. Те заявиха в "Telegram", че украинските сили за ПВО са готови да унищожат съоръжението. Те призоваха жителите да останат в приютите си. Украинският депутат Олексий Гончаренко потвърди в Туитър, че над района е била забелязана ярка светкавица, но не е била чута експлозия.

Длъжностни лица в Киев казаха, че подозират, че сателит на НАСА е паднал на Земята, но американската космическа агенция съобщи за BBC, че техният сателит все още е в орбита. Украинските военновъздушни сили предполагат, че светкавицата може да е метеорит. Въпреки това ВВС на страната изглежда са уверени, че странното явление не е резултат от руска атака.

Светещият обект е забелязан в небето над столицата около 22 часа местно време.

Беше активирана тревога за въздушна атака, но „въздушната отбрана не беше активна“, каза пред Telegram Сергей Попко, ръководител на военната администрация в Киев. „Според предварителната информация това явление е резултат от падането на космическия спътник на НАСА на Земята“, каза Попко.

Американската космическа агенция обяви по-рано тази седмица, че 300-килограмовият сателит ще навлезе отново в атмосферата в сряда. Космическият кораб RHESSI, който беше използван за наблюдение на слънчеви изригвания, беше изстрелян в ниска околоземна орбита през 2002 г. и изведен от експлоатация през 2018 г., каза НАСА.

Но Роб Маргета от комуникационния офис на НАСА каза пред BBC, че сателитът все още е бил в орбита, когато изригването е било забелязано, и ще навлезе отново в земната атмосфера през нощта. НАСА и Министерството на отбраната на САЩ продължиха да наблюдават небето, добави той.