София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

НОНСЕНС: Не може да има дистанционни заседания, но депутати могат да участват онлайн?

Заради трудността в събирането на кворум
24 мЕвроком 535

Конституцията на България не позволява дистанционно провеждане на пленарни заседания. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание на 04.11.2020г.

Въпреки обявената позиция, два дни по-късно (06.11) лидерът на групата на ГЕРБ внесе предложение депутати, под карантина, да взимат дистанционно участие в пленарните заседания.

Предложението предвижда при проверката на кворума народните представители да се регистрират чрез визуализиране на специален екран в пленарна зала. След проверка от секретарите на парламента дали визуализираните на екрана народни представители са включени в списъка и по разпореждане на председателя, дежурният оператор на компютризираната система за гласуване ги добавя в системата, с което те се смятат за присъстващи на заседанието. Народен представител, които не желае да участва в проверка на кворума напуска платформата.

Предложението идва на фона на затрудненията в осигуряването на присъствен кворум в парламента.

Ако искането бъде прието, остава отворен и въпросът - ако 240 народни представители са поставени под карантина заради COVID-19, ще може ли да се проведе изцяло дистанционно пленарно заседание.