София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

НОВ ЕТАП НА НЕДОВОЛСТВО: Полицаи и пожарникари излязоха на протест

Служителите на реда се събраха пред сградата на МВР-Пловдив
9 мЕвроком 851

Полицаи и пожарникари се събраха в центъра на Пловдив пред сградата на Областната дирекция на МВР в знак на протест. Исканията им са за достойно заплащане на труда. 

"Смятаме, че също сме на първа линия - всеки ден колегите са на протестите, на КПП-тата, съдействат на РЗИ, в Паспортна служба, в КАТ. За нас е подигравка, че чак 2021-ва с 10 % ще ни вдигнат заплатите. Това ни мотивира", обясни Силвия Радулска от СФС на МВР, цитирана от БНР

"Полицията и служителите на МВР изобщо понесоха значително натоварване в тая тежка година и приравняването им с всички останали е неглижиране на нашата работа", заяви Доньо Янчев.

"Протестираме, защото има неща, които обществото не знае. Благодарение на икономиите, които иска да реализира правителството в последните години, извън контекста на КОВИД-19, сигурността на гражданите е нарушена откъм пожарна безопасност", добави пожарникарят Красен Властанов. 

Протестиращите, някои от които бяха дошли с децата си, пуснаха фенерчетата на мобилните си телефони, разпънаха плакати с надписи: "На първа линия в борбата, а за увеличението под чертата", "МВР винаги е било и ще бъде на първа линия" и" Ние също заслужаваме достойно заплащане".

Някои от тях подчертаха, че заплатите им са под 1000 лв., а имат близо 20 години в системата на МВР. 

Едночасовият мълчалив протест има предупредителен характер, информираха организаторите.