София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

НОВА ЗАПОВЕД НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР (ДОКУМЕНТ)

10% от положителните проби за Covid-19 от лабораториите ще се изпращат в НЦЗПБ
26 дниЗдраве 13 Ивана Иванова

Здравният министър Стойчо Кацаров издаде нова заповед, с която задължава всички лаборатории в страната да изпращат до Националния център по заразни и паразитни болести 10% от положителните за коронавирус проби. С това се цели да се извърши целогеномно секвениране.

Припомняме, че така се нарича методът, с който се изследва пробата в детайл. Чрез това "секвениране" се определя и видът на коронавируса.

Ето текста от заповедта:

Всяка седмица лабораториите, определени със заповед на министъра за провеждане на PCR изследване, трябва да изпращат в Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” на Националния център по заразни и паразитни болести най-малко 10% от положителните проби за SARS-CoV-2, но не по-малко от една проба за провеждане на целогеномно секвениране. Това разпорежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 22 юни.

В нея са посочени и изискванията към клиничните материали от положителни чрез PCR изследване проби за SARS-CoV-2, подходящи за провеждане на целогеномно секвениране.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!