София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

НЯКОИ СТРАНИ ЩЕ СЕ ИЗНЕНАДАТ: Кои и защо Русия ще обяви за „недружелюбни държави“

Днес МВнР покани на разговор руския посланик Митрофанова
3 мПолитика 488 Мирослав Митков

Руското външно министерство разработва списък на страните, които ще получат статут на "недружелюбни" за Русия. За такива държави ще важат определени ограничения. Засега е потвърдено само официално, че САЩ ще получат статут на руски „враг“. Gazeta.Ru попита депутатите, сенаторите и политолозите кой още може да бъде включен в този списък и какво може да се окаже за тях.

Кой може да бъде записан като „враг"

Първият заместник-председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Владимир Джабаров отбеляза, че напълно подкрепя новата тактика на Русия във външната политика.

„Докога можете да търпите грубостта и русофобско поведение?! Да се толерира използването на фалшиви новини, за да се обезчести Русия и да я обвиняват във всички смъртни грехове?", възмути се той.

Сред скорошни „лудории“ срещу Русия Джабаров припомни инцидента на Световното първенство по шах в Полша, обвиненията на Чехия за взрива на складове във Врбетица и подобни подозрения от страна на България . „Дори не говоря за балтийските страни, които се надпреварват да ни обвиняват в нещо. Държавите, държащи се по този начин, трябва да носят отговорност за това “, добави Джабаров. Всички тези държави, според сенатора, трябва да бъдат в списъка.

Светлана Журова, първият заместник-председател на комитета по международни дела на Държавната дума, предположи, че неразумните санкции или изявления на лидерите на определени държави могат да бъдат възможно основание за включването им в списъка.

„Всичко вече е ясно със САЩ. Признавам, че Украйна също ще бъде в списъка, защото нейните действия понякога са много изненадващи. Например нейните парламентаристи, които си позволяват в ПАСЕ да правят много тежки изявления за лидера на Русия. Това всъщност са умишлени провокации. Очевидно те са одобрени отгоре “, каза представител на„ Единна Русия “.

Сергей Цеков, член на Комитета на Съвета на Федерацията по международни въпроси, от своя страна отбеляза, че Русия има доста "недружелюбни страни".

„Мисля, че на първо място британците, поляците и балтийските може да се присъединят към американците. Някои страни може да бъдат изненадани да се окажат в списъка", каза той.

Сенаторът Алексей Пушков изрази мнението си в разговор с Gazeta.Ru, че към списъка с враговете трябва да се добави един от следните критерии: държави, които активно насърчават санкциите срещу Русия, участват във военни приготовления срещу Русия и подкрепят доставките на оръжие за руските противници .

„Освен това страни, които ни обявяват дипломатическа война, като Чешката република. Според мен е очевидно, че това са и трите балтийски републики, Полша, САЩ и Великобритания. По този начин може да се предположи, че България например ще се присъедини към Чехия по въпроса за експулсирането на дипломати. Тези държави трябва да знаят, че в този случай те автоматично ще бъдат включени в списъка на недружелюбните държави с всички произтичащи от това последици за техните дипломати и работата им в Русия. Освен това автоматично Украйна, с която нямаме посланически отношения “, каза той.

Възможни последици

Според президентския указ на „недружелюбните“ държави ще бъде забранено да наемат руски граждани за работа в дипломатически мисии. Лимитът на персонала за всяко посолство ще бъде определен от руското правителство. Други специфични мерки срещу "враговете" все още не са разкрити, но е известно, че те няма да касаят бизнеса.

„Сътрудничеството с тези държави също ще се осъществява, като се отчита новият им статут, отношенията с тях ще придобият специален характер“, предполага Сергей Цеков.

Владимир Джабаров смята, че Русия може да използва голямо разнообразие от инструменти по отношение на недружелюбните държави: „Има икономически мерки, има визови въпроси. Но това вече не може да се толерира. И нашите хора открито подкрепят това. 

В същото време сенаторът добави, че решението за добавяне на определена държава в списъка на „недружелюбните държави“ може да бъде преразгледано: „Ако някой от тях промени политиката си на нормална, неутрални отношения, ние, разбира се, ще ги изключим от този списък. "

Руският външен министър Сергей Лавров също заяви вчера в интервю за РИА Новости , че списъкът ще бъде преработен с течение на времето. Ръководителят на руската дипломация също отбеляза, че Москва няма да обвинява никого безразборно, а ще взема решения само след задълбочен анализ.

Експертно мнение

Политологът Иван Тимофеев смята, че ограничителният списък ще съвпадне с активните инициатори на различни ограничителни мерки срещу Русия.

Тимофей Бордачев, програмен директор на дискусионния клуб Валдай, вярва, че това ще помогне да се възпре другите държави от недружелюбно поведение.

Сега мисля, че ще има законови механизми за предотвратяване на подобни инциденти. Мисля, че първоначалният списък няма да бъде много дълъг - САЩ, Канада, Австралия, Великобритания, балтийските страни, Грузия, Украйна, Чехия, Полша. И в бъдеще всичко ще зависи от поведението на партньорите“, заключава Бордачев.

Оригиналната статия на "Газета.ру" може да прочетете ТУК

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!