София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

ОБЕКТИВНО: БАНКАТА ЗА РАЗВИТИЕ - Насърчителна или обезсърчителна за бизнеса? (ВИДЕО)

Какво ще се промени в ББР с нов Надзорен съвет и нов Одитен комитет?
пропускане
17 чПолитика 226 Ивана Иванова

Българската банка за развитие е създадена с решение на Народното събрание на 11 март 1999г. С насърчителна цел, така се и казва в самото начало „Насърчителна банка“. За да подпомага малкия и среден бизнес.

Настоящият министър на икономиката Кирил Петков, Завършил финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и Магистратура по Бизнес Администрация в Харвард, встъпи в длъжност с цел да внесе видимост прозрачност сред обществото в икономиката на страната.

За първи път принципал на банката пита публично защо конкретни високи суми са давани и то на големи предприятия. Огромни държавни средства като кредити от ББР са дадени само на 8 компании. Над 118 милиона е получил всеки от тях.

В точка 1) от целите и принципите на банката пише, че те са подобряване, стимулиране и развитие на общия икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране.

Петков покани и членовете на Надзорния съвет, от които двама от трима не уважиха поканата му, защото са се възползвали от правото си да не бъдат снимани. Това обявиха те във второто си интервю в медия в рамките на два дни.

В началото на пандемията, след скандала около един, но пореден отпуснат голям кредит от ББР Бойко Борисов поиска оставка на цялото ръководство на банката, като крайно чистката застигна само тогавашния главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев и пряко приближените му, а надзорният съвет и един от директорите останаха непокътнати.

Все пак председателят на Надзорния съвет Стамен Янев се яви пред министъра на икономиката и въпросът му беше поставен.

Кога обаче от насърчителна банката става обезсърчителна? 
Според финансиста Георги Кадиев, който е и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев още през 2016г. е започнала тенденцията да се отпускат големи кредити на големи фирми. Тогава ББР е предоставила 27 кредита на големи компании на обща стойност 253 млн. лв., което е 17.1% от предоставеното от банката финансиране.

Това става ясно и от отговор на бившия финансовия министър Владислав Горанов, който е принципал на трезора тогава, до депутатите Мартин Димитров и Петър Славов ("Реформаторски блок") и Методи Андреев (ГЕРБ) през 2016г. На 16.11.2016г. 

Той получава отговор от тогавашния принципал на банката министърът на финансите, който тогава е Владислав Горанов.

Във връзка с поставени въпроси относно рефинансиране от „Българска банка за развитие" АД (ББР) на големи фирми и инвестиционни проекти в тежко финансово състояние, Ви предоставяме следната информация:

По данни към 30.09.2016 г., на консолидирана основа, ББР е предоставила 27 кредита на големи предприятия на обща стойност 253.1 млн.лв. (17.1% от общия обем на финансиране за юридически лица).

В сегашно време Министър Петков отправи покана и за среща-разговор към най-големите кредитополучатели на Българска банка за развитие (ББР). Поканата е изпратена до всички 8 фирми, както следва:

Кредити с размер над 140 млн. лв.:
Слънчев ден АД 
Благоевград-  БТ АД, 
Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:
Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)
Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:
Параходство БМФ АД
Транспект АД
Инса Ойл ЕООД

Една от двете фирми, която не пожела дори да изпрати писмо до министъра по-късно изпрати писмо до медиите със следните думи:

„Няма начин да ни въвлечете във вашите политически манипулации, не сме актьори в комедийните ви скечове“, пише в писмото до служебния икономически министър.
От фирмата изразяват разочарование по отношение на липсата на адекватна подкрепа и помощ в условията на пандемия, поради което към министъра не се обръщат с уважаеми. Разочаровани са и от третирането им като престъпници, че са взели кредит, вместо да бъде зачетен фактът, че са млади хора, които са избрали да работят в България, а не зад граница.

Интересно защо г-н Георги Атанасов смята, че медийната му изява е комедиен скеч и защо обществото не трябва да бъде информирано.

Министър Кирил Петков съобщи за сигнали, в които малки предприятия не са имали достъп до кредити.

За първи път от доста време управляващ политик спомена и името на депутата Делян Пеевски.

НОВ ТЕКСТ: Министърът на икономиката съобщи, че от новия одитен комитет са го информирали че в Търговския регистър се вижда, че две от фирмите от топ 8 са се финансирали на много по-добри условия, отколкото предишните им кредити - Техномаркет и Транспект.

Разследващите журналисти от BIRD.BG публикуваха и списък с Клиентите на ББР. 2 милиарда обществени поръчки и 123 милиона дълг към НАП. BIRD засича 117 фирми с кредити в Българска банка за развитие, които са изпълнители на над 2100 обществени поръчки на обща стойност над 2 милиарда левa.

Резултатите са: двама уволнени членове на Надзорния съвет. Изцяло нов одитен комитет и лимит на кредитите, които могат да бъдат давани до 5 млн. лева.
Министърът на икономиката Кирил Петков накара българското общество да има високи очаквания, накара го да мисли, че промени може да има. Повдигна казус, който беше старателно бутан в ъгъла години наред. Явно стана време за развитие.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!