София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Обвинения за лихварите от кв. "Христо Ботев"

Четирима души ще отговарят пред съда

16:48 ч. 03.09.2019 г.Правосъдие 50

Четирима души, задържани при акция на властиете на 2-ри септември в столичния квартал "Христо Ботев", са с повдигнати обвинения от Специализираната прокуратура. На задържаните ще се търси отговорност за 
 извършване на лихварска дайност,  изнудване и разпространение на наркотици.
 
Според събраните доказателства, кам момемнта, групата е действала от началото на 2016 г. Членовете й са предостовяли парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. 
 
Данните на разследващите  сочат още, че онези длъжници, за които връщането на заема е ставало непосилно, са били заплашвани и физически малтретирани. 
 
Установени са задължени лица, на които участници в групата са нанесли средни и леки телесни повреди. Властите разкриха, че  един от тях дори е бил бит с метална палка и удрян с бетонен бордюр. 
 
Предстои утре  (4 септември 2019 г.) Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд определяне на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за двама от участниците в групата. Те са братя, като по-възрастният от тях е ръководел на структурата.