София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

ОПАСНО БЛИЗО: Първи случай на новия щам на КОВИД-19 на румънската граница с България

Жената е от Гюргево и е тествана в Букурещ
20 сОбщество 961 Боряна Райчева

Първи случай на заразен с новия щам на коронавирус е регистриран в граничещия с България румънски град Гюргево.

Жената има леки симптоми и не е хоспитализирана. Сега се провежда епидемиологично разследване, тъй като жената не е била в чужбина и не е пътувала до Обединеното кралство. Здравните служби се опитват да разберат с кого е контактувала жената и от кого е могла да се зарази.

"Ако информацията, предоставена от пациента, е вярна, това означава, че вирусът вече циркулира в Румъния. И е много по-заразен. Можем да очакваме увеличаване на броя на случаите", каза за C1 TV д-р Каталин Апостолеску, говорител на института Matei Balș.

Миналата седмица имаше друго подозрение за инфекция с новия щам при друг пациент, но лабораторните тестове не го потвърдиха.

Британският щам е по-заразен от оригинала, но не води до по-тежка форма на заболяването, считат вирусолозите.

„През следващия период наблюдението чрез молекулярна епидемиология на подозрителните случаи ще продължи“, съобщава Министерството на здравеопазването на страната.

"Предвид по-голямата зараза от този щам, паралелно с Националната кампания за ваксинация, мерките за защита остават също толкова важни: правилното носене на защитната маска, избягването на тълпите, социалното отдалечаване и хигиената на ръцете", се казва в изявление на институцията в съобщение за пресата.