София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

От Европейската Комисия питат Гешев дали разследва Бойко Борисов

"Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата”

От Европейската Комисия питат Гешев дали разследва Бойко Борисов

"Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата”

42 сПолитика 4908 Боряна Райчева


"Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов?" - това е един от въпросите, зададени към офиса на Иван Гешев от мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия, пише БНР.

Припомняме, че Комисията проведе закрито заседание за обстановката в България в края на август в отсъствието на представители на българските власти.

На сайта на Европейския парламент са публикувани 29 въпроса

Към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър. На какъв етап е разследването при положение, че има сигнали за този случай още през 2019 година, питат евродепутатите.

Въпроси има и относно появилия се скандален запис, за който се твърди, че е с гласа на Бойко Борисов. Елена Йончева сподели и информация, че независима американска лаборатория е установила, че гласът действително е на премиера.

"Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата в борбата срещу корупцията, разследвани ли са политици, повдигнати ли са обвинения срещу тях и от коя партия са по-голямата част - от управляващата или от опозицията", е друг въпрос, отправен към институцията и конкретно към заместник-главния прокурор Красимира Филипова.

Евродепутатите се интересуват също така за предложените промени в Конституцията в контекста на протестите, а също така и от и концентрацията на собствеността на медиите.

"България е на 111 място по индекса на свобода на средствата за масова информация, съобщава се за заплахи над журналисти. Какво ще направи правителството, за да се увеличи прозрачността на собствеността на медиите, за насърчаване на плурализма в това отношение и гарантиране безопасността на журналистите", отбелязват още от Комисията.