София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: АстраЗенека отговори за изоставените дози в склад Рим

Половината от откритите количества в Италия са щели да бъдат изпратени в страни от Евросъюза
6 мЗдраве 464

От британско-шведската фармацевтична компания "АстраЗенека" изпратиха позиция, в която разясниха каква е ситуацията с откритите през вчерашния ден в склад край Рим дози на компанията.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: АстраЗенека отговори за изоставените дози в склад Рим

Според "Астра Зенека" половината от откритите количества в Италия са щели да бъдат изпратени в страни от Евросъюза през последната седмица на март, а останалите дози са били за бедни държави по схемата на ООН.

Позицията на фармацевтичната компания без редакторска намеса:

Бихме искали да изясним някои некоректни изявления относно количества от ваксината на Оксфорд – АстраЗенека в завода в Анани.

Шестнадесет милиона дози очакват приключване на процеса за качествен контрол, за да бъдат освободени и доставени в Европа. Близо 10 милиона дози ще бъдат доставени на страните в ЕС през последната седмица на м. март.

Към настоящия момент няма планиран експорт, освен към страните от COVAX. Тринайсет милиона дози от ваксината са в процес на качествен контрол за освобождаване и ще бъдат изпратени към COVAX като част от споразумението ни да доставим милиони дози за страните с нисък доход. Ваксината е произведена извън Европейския съюз и доставена в завод за пълнене на флакони. Европейският съюз подкрепя доставките в страни с ниски и средни доходи през COVAX.

Некоректно е ситуацията да се определя като складиране на ваксината. Процесът на производство на ваксини е много комплексен и изисква време. В случая ваксините трябва да преминат качествен контрол след пълнене на флаконите, за да бъдат освободени.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!