София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ СЕКУНДИ: Навални влиза в затвора за 3,5 години

Руския опозиционер заяви, че не трябва да влиза в затвора по делото "Ив Роше"
15 мЕвроком 2479

Замениха условната присъда от 3,5 години за Алексей Навални по делото „Ив Роше“ с реална, предаде кореспондент на ТАСС от съдебната зала.

"Съдът постанови петицията на Федералната служба за изпълнение на наказанията за промяна на условната присъда на А. А. Навални. Преди влизане в сила на присъдата избираме превантивна мярка за него под формата на задържане под стража", прочете решението съдия Наталия Репникова.

Същевременно съдът взема предвид периода, който Навални е прекарал под домашен арест, както и престой в ареста от 17 януари до 2 февруари. Така опозиционерът ще прекара 2 години и 8 месеца в колонията.

По-рано Навални заяви, че не трябва да влиза в затвора по делото "Ив Роше", тъй като Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург не вижда състав на престъпление в действията му и поиска да бъде освободен хода на делото срещу него, предава TACC.

"Не признавам това представление, то не е в съответствие със закона. Искам незабавно освобождаване", каза той.

"Лесно е да ме заключите. Основното в този процес е да се сплаши огромен брой хора, ето как работи. Те поставят един човек зад решетките, за да изплашат милиони“, казва Навални. 

„Наистина се надявам този процес да бъде възприет като признак на слабост. Не може да постави милиони и стотици хиляди в затвора - и се надявам, хората ще започнат да осъзнават това. Щом го направят - и този момент ще дойде - няма да можете да затворите всички. “

Прoкурoрът пo дeлoтo "Нaвaлни" пoдкрeпи иcкaнeтo нa Фeдeрaлнaтa cлужбa зa изпълнeниe нa нaкaзaниятa зa 3 гoдини и половина затвор c oбщ рeжим зaрaди нaрушeния нa уcлoвнaтa приcъдa.
По-рано бе съобщено, че руската полиция е започнала да задържа хора, които се събираха при сградата на Московския градски съд.

В района на съда са изпратени голям брой полицаи. Според световните медии задържаните са над 200.

Навални бе обявен за издирване на 29 декември и арестуван през януари на московско летище при завръщането си от Германия.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!