София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отбелязваме Световния ден срещу смъртното наказание

Китай оглавява класацията по най-много изпълнени смъртни присъди
пропускане

Отбелязваме Световния ден срещу смъртното наказание

Китай оглавява класацията по най-много изпълнени смъртни присъди

8 месецаОбщество 38 Боряна Райчева


Днес отбелязваме Световния ден срещу смъртното наказание. През 2003 г. Европейската комисия излиза с декларация, с която се противопоставя срещу прилагането на смъртното наказание „при всички обстоятелства“ и във всички страни.

60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, и това включва четирите най-многолюдни страни – Китай, Индия, САЩ и Индонезия. През 2008 г. тези държави гласуват против препоръчителната резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации за мораториум на прилагането на смъртно наказание.

Днес, 142 държави (или 74% от държавите-членки на ООН) вече не налагат смъртното наказание.
Продължава тенденцията за премахване на смъртното наказание сред обществото и по този начин – намаляване броят на смъртните присъди и екзекуциите.

През 2018 г. най-много смъртни присъди са били извършени в Китай, Иран, Саудитска Арабия, Виетнам и Ирак.

Китай оглавява класацията по извършени смъртни присъди, но истинският им брой не е ясен, тъй като комунистическото правителство класифицира тези данни като държавна тайна.

„Амнести Интернешънъл“ регистрира поне 690 екзекуции в 20 страни през 2018 г. Най-малко 19 336 души са осъдени на смърт в световен мащаб до края на 2018 г.