София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отмениха извънредното положение в Япония

Извънредното положение от днес вече е вдигнато в цялата страна

Отмениха извънредното положение в Япония

Извънредното положение от днес вече е вдигнато в цялата страна

3 сОбщество 232 Диана Йоцова


Извънредното положение, наложено в Япония заради пандемията от новия коронавирус, от днес вече е вдигнато в цялата страна, предадоха световните агенции.

В по-голямата част от Япония извънредното положение бе вдигнато по-рано този месец - на 14 май.

Ограниченията за пътуване между отделните японски региони ще бъдат отменени на 19 юни.

Япония до голяма степен избегна огнища на масово заразяване с коронавируса, каквито бяха наблюдавани в САЩ и Европа, въпреки че наложи по-леки ограничения. В страната бяха регистрирани около 16 600 заразени, от които са починали приблизително 850.

На пресконференция в понеделник премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония ще отмени извънредното положение за Токио и четирите останали под карантинни мерки префектури по-късно през деня, но че то може да бъде възстановено, ако темпът на заразяване отново започне да нараства.

Той добави, че Япония е успяла да вземе под контрола коронавирусната инфекция само за месец и половина, което показва силата на "японския модел" за овладяване на пандемията.

По-рано днес японският икономически министър също каза пред репортери, че правителството е получило одобрение от ключови съветници и експерти за премахване на извънредното положение във всички останали региони на страната.