София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ОТНОВО НА ДЪНОТО: Българите са втори по бедност в ЕС

33.6% от българите са в риск от бедност или социално изключване
1 мПолитика 824 Ивана Иванова

33.6% от българите са в риск от бедност или социално изключване, показват данни на Евростат за 2020 г. През изминалата година в Европейския съюз са регистрирани 96.5 милиона души, в риск, което е малко под 22% от всички европейски граждани.

Над една четвърт от живеещите в Европейския съюз са били под заплаха. Това са Румъния (35.8%), България (33.6%), Гърция (27.5% и Испания (27%). На другия полюс са Чехия, Словакия, Словения, Нидерландия и Финландия. Най-добър е статутът на обществото в Словения (14.3%). 

Миналата година 75,3 европейци са били в риск от бедност, 27,6 милиона са понасяли сериозни материални и социални лишения, а 27,1 милиона са живеели в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност.

Сред 96.5-те милиона души, живеещи в пределите на Европейския съюз, които са в риск от бедност или социално изключване, около 6 милиона или 1.3% от населението е част от домакинство, в което налице са били едновременно и трите риска - бедност, сериозни материални и социални лишения и нисък интензитет на икономическа активност. 

Съвсем неотдавна друга статистика показа, че голям процент от децата в България живеят в такава среда. Според данните става дума за всяко шесто дете до 6-годишна възраст у нас или близо 60 хиляди деца. Данните са на “Тръст за социална алтернатива”. Страната ни е на второ място в Европейския съюз след Румъния.

Цифрите обясняват защо сме най-болната нация, най-бедната държава и защо масово населението ни е функционално неграмотно. България заема предпоследно място в Европа по качество на здравеопазването, сочи европейският здравен потребителски индекс за 2012 г. България е най-бедната държава-членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока, показа доклад на Световната банка от април. България е на последно място в Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност от 2021 г., като поддържа това ниво от четири години.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!