София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Папата изпрати лично послание до Джулиан Асандж в килията му

Журналистът остава в британския арест в затвора на Нейно Величество Белмарш
6 мПолитика 191 Мирослав Митков

Папа Франциск предаде лично послание на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, който остава затворен в британски затвор с максимална сигурност, борейки се с възможна екстрадиция в Съединените щати, съобщи партньорката на издателя.

„Любезното, лично съобщение“ от главата на католическата църква беше предадено в килията на Асандж от затворнически свещеник, каза Стела Морис на своите последователи в Twitter в неделя.

Морис не разкри съдържанието на посланието, но изрази благодарност към католиците и другите християни, които водят кампания за свободата на Асандж.

"След тежка нощ Джулиан се събуди тази сутрин с любезно, лично съобщение от папа Франциск @понтифик, предадено на вратата на килията от затворническия свещеник.

Нашето семейство иска да изрази благодарността си на многото католици и други християни, които водят кампании за неговата свобода. #Асандж", написа тя в Туитър.

Журналистът Асандж остава в британския арест в затвора на Нейно Величество Белмарш, докато продължава битката си срещу искането на Съединените американски щати да бъде екстрадиран по обвинения в шпионаж, свързани с дейността му с WikiLeaks.

Основателят на уебсайта е възприет от мнозина като затворник на съвестта, наказан с помощта на британската правосъдна система, заради разкриването на мръсните тайни на Вашингтон и неговите съюзници.

Не е необичайно папа Франциск да изпраща своите лични послани на затворници, включително тези, чиято свобода им е отнета по очевидни политически причини.

През 2019 г. той изпрати писмо до бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който по това време излежаваше дълга присъда по обвинения в корупция.

Присъдите на Лула бяха отменени от Върховния съд по-рано този месец. Скоро след това свободният вече политик благодари на понтифика, че му е писал по време на затварянето и го е поканил във Ватикана, след като е излязъл от затвора.

През януари съдия Ванеса Барайцер отхвърли искане на Съединените щати за екстрадиране на Джулиан Асандж въз основа на опасения за психичното му здраве.

Т заяви, че той ще се сблъска с потиснически условия в американската затворническа система, както и че в крайна сметка може да се самоубие.

Администрацията на Джоузеф Байдън сигнализира за намерението си да продължи да настоява за екстрадиция през февруари и представи своите „основания за обжалване“ по случая.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!