София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Папата призова хората да преоткрият срама

Той отслужи проповед за Разпети петък

10:20 ч. 31.03.2018 г.Общество 7

Папа Франциск отслужи проповед снощи по повод Разпети петък пред римокатолиците и призова хората и политиците да да преоткрият способността да изпитват срам заради ролята си в световните злини, съобщават световните осведомителни агенции.

81-годишният Франциск поведе  традиционното шествие Via Crucis около римския Колизеум, в което взеха участие над 20 000 души.

Папата говори за срама, тъй като толкова много хора, дори някои от служителите на църквата, са позволили да бъдат съблазнени от власт, пари, амбиция и суета.

От избирането му през 2013 г. Франциск често призовава католическите свещеници и прелати да живеят просто, да служат на другите, а не да търсят кариера и статут в Църквата или в обществото като цяло.

Папа Франциск заклейми "проказата на омразата, егоизма и арогантността" и похвали онези служители на църквата, които се опитват "да събудят заспалата съвест на човечеството" чрез работата си в помощ на бедните, имигрантите и затворниците.

Сигурността по време на шествието беше по-строга от миналата година, като имаше повече проверки, тъй като участниците се приближиха близо до района на Колизеума.

Тази седмица италианската осъществи четири нападения срещу поддръжници на ислямистки тероризъм, като арестува седем души, включително един човек, който планирал катастрофа.