София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Пеканов: Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии

Най-вероятно ще се наложи един служебен кабинет да го предаде, посочи още той
25 сИкономика 1008

В голямата си част Планът за възстановяване е финализиран. Проблематичните части са в сферите енергетика и върховенство на закона и правото и ще трябва да се решат в спешен порядък, за да може да бъде предаден.  Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред БНР. 

Най-вероятно ще се наложи един служебен кабинет да го предаде, посочи още той. 

В плана ще има ясни цели до 2027 г., каза Пеканов.

Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща ние сме ги подписвали, но няма да ги прилагаме, заяви той във връзка със споразумения и документи, с които страната ни вече се е ангажирала. Включително по въглищните ТЕЦ-ове след преговорите 2011-18 г.
Много рязко ни се казва от Брюксел, че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности, а големите инвеститори вече се интересуват дали там, където ще влагат парите си, е направена декарбонизация, подчерта Пеканов. 
„Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, отколкото в момента във въглищната индустрия. Затова трябва да намерим алтернативи… Да намерим възможности индустрията да се развива в региона.“
Ако цените на емисиите продължат да нарастват, производството на мръсна енергия ще става все по-неефективно, категоричен е вицепремиерът. 

Снимка: Булфото

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!