София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА МАНОЛОВА: 50 лева за пенсионерите до края на 2021-ва остава

Това предвиждат промените в Закона за извънредното положение, внесени в НС от Мая Манолова и народните представители от „Изправи се! Мутри вън!“
21 мПолитика 473 Мария Иванова

Добавката от 50 лв. към пенсиите ще се изплаща до края на годината. Това предвиждат промени в Закона за извънредното положение, внесени в НС от Мая Манолова и народните представители от „Изправи се! Мутри вън!“. 

Предложеното удължаване на изплащането на месечната добавка за пенсионерите ще струва около 848 млн. лв. Добавката следва да бъде запазена до преизчисляването на всички пенсии, предвидено в бюджета на ДОО за 2022 г., категорична е Манолова. 

Отнемането след април 2021 г. на добавката от 50 лв. към пенсиите е несправедливо и равносилно на отнемане на право, което възрастните хора вече възприемат за гарантирано. Пандемията продължава, а икономическите и социалните последици от нея продължават да тежат на българските домакинства, се казва в мотивите на законопроекта. За целта ще трябва да се актуализира бюджета. 

,,Четири средни заплати за фирми с над 30% намалели приходи и осем средни заплати за стартиращи бизнеси'', предложи още Манолова.  

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ внесе допълнение на Закона за мерките в извънредното положение за подкрепа на фирмите на обща стойност 200 млн. лв. Приемането на предложените текстове ще представлява реална подкрепа за българските фирми, самоосигуряващите се лица и загубилите работа в условията на икономическа, социална и здравна криза, пише в мотивите към законопроекта.  

Манолова предлага всички фирми и самоосигуряващи се лица, на които приходите от дейността са намалели с над 30% спрямо приходите за същия период през 2019 г., да получат финансова помощ по избор, пише ОффНюз.
Вариантите за подкрепа са еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати (приблизително 6000 лв.), поемане на до 90 % от фиксираните разходи (наеми, осигуровки, режийни) за микро- и малки предприятия и поемане на до 70 % от фиксираните разходите за средни и големи предприятия. 
За стартиращите през 2021 г. фирми с наети поне петима служители на пълен работен ден за най-малко шест месеца, размерът на помощта е осем средни работни заплати (приблизително 12 хил. лв.). За физически лица, загубили работата си вследствие на пандемията, законопроектът предвижда еднократна безвъзмездна помощ от една средна работна заплата по данни на НСИ – 1500 лв. 
Манолова предлага и удължаване на срока за внасяне на дължимия данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица до 30 юни 2021 г. и освобождаване от лихви, по време на пандемията, върху неплатените в срок публични задължения.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!