София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Почина актрисата Гергана Кофарджиева, съпруга на Любен Гройс

Тя си отиде на 88 години
27 сОбщество 333 Ивана Иванова

Почина актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс. Тя си отиде на 88 години. За смъртта й съобщиха нейни близки.

Гергана Кофарджиева е родена на 3 май 1932 г. в град Каменово, Бургаско. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев през 1956 г. Дебютира в ролята на Турандот в „Принцеса Турандот“ от Карло Гоци на сцената на ДТ Враца.

Гергана Кофарджиева е еднa от най-популярните театрални актриси от близкото минало. В творческата ѝ биография са вписани роли на големи аристократки, заради което в театъра е наричана от колегите си „Царицата”. По-известни нейни превъплъщения са в образите на Амели Петрович във „В полите на Витоша”, Клея в „Езоп”, Мария-Десислава в „Безсмъртна песен” и др. Ролята, с която си взема сбогом с публиката, е на Г-жа Фон Щайн в „Разговор в дома на господин Фон Гьоте” от П. Хакс, на сцената на Театър „София”.

След 19-годишно отсъствие през 2011 г., Кофарджиева отново се качва на сцената в ролите на Щиглеца и Жената над 70-те в спектакъла на Иван Добчев „Преди/След” от Роланд Шимелпфениг.

Тя е известна и като съпруга на покойния голям наш режисьор Любен Гройс.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!