София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Поход на семейството" ще се провежда паралелно със "София прайд"

Участниците в похода са привърженици на традиционното семейство

"Поход на семейството" ще се провежда паралелно със "София прайд"

Участниците в похода са привърженици на традиционното семейство

12 месецаОбщество 3 Боряна Райчева


Национален поход за семейството ще се проведе днес в пет български града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Събитието ще започне едновременно във всички градове, като началото е в 17.30. По същото време в столицата ще се проведе и "София Прайд".

Националният поход се провежда за втори път. Миналата година в инициативата се включиха около 2500 души. Участниците в похода за семейството празнуват традиционните семейни ценности и гражданския съюз между мъж и жена.

В същото време в София ще се проведе и 12-ото ежегодно шествие на София Прайд. „През последните години доста девалвира ценността на семейството в българското общество. Имаме много извънбрачни деца, имаме много семейства, които се разпадат с разводи. Доста е спорен въпросът какво се случва с българското семейство въобще и затова ние организираме това събитие, за да насърчим младите хора, и тези, които вече са семейни, да гледат на семейството като нещо важно, като нещо значимо в техния живот. Това е целта, която искаме да постигнем“, обясни пред Дарик Ивайло Тимчев от сдружение „Избор за живот”.

„Смисълът е да покажем, че има много повече хора в България, ангажирани със семействата и бъдещето на брака между мъж и жена и съответно отглеждането и възпитанието на децата“, каза още Тимчев. „Това събитие е започнало в Бургас преди около 6-7 години. То е било винаги на тази дата, на която е и гей парадът, или т.нар. Прайд. И ние решихме на национално ниво от миналата година също да продължим тази традиция и по този начин да се провежда самото събитие“, обясни той.