София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Политика“ (Сърбия): Балкански поток е забележителен успех за две братски държави

Вучич и Борисов обсъдиха по-нататъшното подобряване на икономическото сътрудничество
5 сЕвроком 357

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов заявиха, че завършването на строителството на газопровода „Балкански поток“ и пускането му в експлоатация е изключителен успех на двете приятелски и братски държави, пише белградската „Политика“.

В телефонен разговор Вучич и Борисов специално подчертаха, че това е значителен подвиг, тъй като работата е завършена успешно в условията на пандемията на коронавируса.

Премиерът Борисов съобщи на президента Вучич важни новини за Сърбия и нейните граждани - че току-що е завършен първият участък от магистралата от София до границата със Сърбия.

Целият участък от Драгоман до София ще бъде изграден до края на 2021 г., което означава, че по този начин Сърбия ще се превърне в една от най-важните държави по транзитния маршрут между Западна Европа и Истанбул, отбелязва изданието.

Вучич и Борисов обсъдиха по-нататъшното подобряване на икономическото сътрудничество, както и различни регионални въпроси.

Един от тези въпроси е изграждането на газов интерконектор между Сърбия и България, който двете страни биха започнали незабавно да изграждат и който след изграждането на интерконектора между България и Гърция ще допринесе за още по-голяма стабилност и енергийна сигурност в региона.

Президентът Вучич поздрави гражданите на България за Нова година и им пожела да продължат по пътя на напредъка.

Той благодари на премиера Борисов за искреното приятелство и пълния ангажимент за развитието на близки съседски отношения между Сърбия и България, съобщи Службата за сътрудничество с медиите на президента на Сърбия.